Monday, November 21, 2011

Tutup aurat atau berfesyen???

Assalamualaikum....

Ada satu hari tu,saya tanya mak saya,"Mak,Kak Uda(gelaran saya dengan keluarga) nak pakai shawl boleh????Mak jawab"Mak tak kisah.Tapi mak nak tanya Kak Uda 1 soalan,Kak Uda pakai tudung sebab nak berfesyen ke sebab tutup aurat???Erk..saya terdiam lepas itu...

Kawan-kawan,salah ke pakai shawl????


Tak salah kan??Tutup jugak kepala ni.Dari tak tutup langsung.Tapi masalahnya sekarang,muslimah terlalu suka sangat nak berfesyen sehinggakan terlupa "bonggol unta" yang ada kat kepala tu.

Bonggol unta=Sanggul kat kepala

I think ramai yang tak tau la pasal sanggul ni,sebab tu ramai yang buat.Tapi kalau yang dah tau tu tak nak buka hati terima teguran orang.Bajet stylo ke?

Adakah bonggol unta tu stylo??Buruk je aku tengok....

Adakah stylo???Adakah?
Boleh sangkut baju tu kat situ...Saya ada jumpa satu email kat satu blog ni masa tengah blog walking.Really interesting la.pasal sanggul.I really dont know whether sanggul is haram or makruh.

Tapi,dulu Rasulullah S.A.W ada bersabda yang mafhumnya :


“ akan muncul dalam kalangan umatku di akhir zaman, kaum lelaki yang menunggang sambil duduk di atas pelana, lalu mereka turun di depan pintu-pintu masjid. Wanita-wanita mereka( isteri mereka atau anak perempuan), berpakaian tetapi seperti bertelanjang ( nipis&ketat). Di atas kepala mereka pula(wanita) terdapat bonggolan (sanggul atau tocang) seperti bonggol unta yang lemah gemalai. Oleh itu laknatlah mereka semua. Sesungguhnya mereka adalah wanita-wanita yang terlaknat”- hadith riwayat Ahmad, jil.2, ms. 223.

“dua golongan penghuni neraka yang mana aku sendiri belum pernah melihat keadaan mereka didunia: golongan yang membawa cemeti seperti seekor lembu lalu menggunakannya untuk memukul manusia dan juga kaum wanita yang berpakaian seperti bertelanjang, menggoyangkan badan dan berlenggang-lenggok, kepala mereka ada suatu seperti bonggol di kepala unta yang bergoyang-goyang. Mereka tentu tidak akan memasuki syurga atau mencium baunya sedangkan bau syurga itu dapat dihidu dari jarak perjalanan begitu dan begini”

So,kiranya tu satu dosa kan???


P/S:nak masuk syurga kena la berkorban :)
 

No comments:

Post a Comment